Her er nogle råd om øvning som vi har taget fra Damusa´s  miniguide.

Børns forestilling om, hvad det vil sige at spille et instrument, er i begyndelsen tit ret diffus. Man går bare i gang, og så kan man spille!

Det er jo helt rigtigt, men man kommer ikke uden om, at det er nødvendigt at øve sig, og her spiller du som forælder en afgørende rolle. Ved at følge nogle få enkle råd, kan man få skabt en god og hyggelig stemning, så barnet synes det er sjovt at øve sig.

Instrumentet skal være pakket ud eller stå fremme i et rum, hvor der må spilles. Du bør også tænke på, at øvningen kan foregå rimeligt uforstyrret. Forstyrres dit barn ofte i sin øvning, betyder det mindre koncentration omkring musikken. Skal barnet sidde ned og øve sig, bør det ske på en velegnet stol eller f.eks. klaverbænk - snak også her med læreren.


Nodestativet skal være slået ud, og skal man bruge fodskamler eller andre hjælpemidler, skal de stå fremme parate til brug.

Instrumentet skal kunne spille! Det skal vedligeholdes, så det ikke forringes, pludselig ikke kan sige noget eller lyder dårligt. Her bør du altid spørge læreren til råds, for det afhænger meget af instrumentet, hvad der skal til. Blæserinstrumenter skal renses og smøres en gang imellem, og strengeinstrumenter skal have skiftet strenge, for at de bliver ved med at lyde godt og kan spilles på.

Jo mere man øver sig, jo bedre bliver man. Hvor tit og hvor meget dit barn skal øve sig, afhænger af barnets alder, hvilket instrument barnet spiller og den iver, barnet lægger for dagen.

De fleste børn vil i begyndelsen kunne mærke fremskridt med en relativ lille indsats, men jo længere de når, jo mere skal der øves for at få den samme fornemmelse. Børn oplever ofte deres musikalske udvikling i ryk. Du skal derfor ikke blive urolig, hvis der i perioder ikke sker så meget. Føler du dit barn har været gået i stå i en længere periode, bør du naturligvis tage kontakt til læreren.